2013.07.21.
18:14

Írta: avilagizekben

Paradicsomos csicseriborsó leves naan kenyérrel

Szeretek idény zöldségekből főzni, mert így friss és finom hazai termékeket használhatok fel. Nincs is rosszabb, mint az íztelen paradicsom...

Szóval ma a paradicsomé a főszerep. És mivel imádom az indiai konyhát, így onnan merítettem ihletet az alábbi leveshez. Minden alapanyag könnyedén beszerezhető akár a szomszédos hipermarketből, így tényleg semmi akadálya, hogy akár már holnap megfőzd ebédre ezt a mesés levest!

A mennyiség 4 főre szól.


paradicsomos csicseri leves.jpg

Hozzávalók:

A leveshez:
3 db nagyobb paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk római kömény
1 maréknyi friss petrezselyem és koriander
1 doboz konzerv csicseriborsó
3 ek paradicsompüré
1 ek cukor
só, bors, chili pehely ízlés szerint
1 ek olíva olaj
5 dl víz

A naan kenyérhez:
250 g liszt
4 g instant élesztő
1 ek olívaolaj
1 tk só
kb. 150 ml víz

Először a kenyeret készítjük el, mivel egy kis időre van szüksége, hogy szépen megkeljen.
A lisztet elkeverjük az élesztővel, a sóval és az olívaolajjal, majd fokozatosan addig adagoljuk hozzá a langyos víizet, míg finoman dagasztható kenyértésztát nem kapunk.
Egy kisebb tálat kilisztezünk, és beleborítjuk a kenyértésztát. Letakarva kelni hagyjuk.

Közben elkészítjük a levest.
A vöröshagymát megpucoljuk, felszeleteljük vékony szeletekre, majd a megpucolt és apróra vágott fokhagymával és köménnyel együtt elívaolajjal meglocsolt lábasba dobjuk. Sűrűn kevergetve addig pirítjuk, míg a hagyma karamellizálódni nem kezd, és a kömény illata be nem lengi a konyhát.
Ekkor beledobjuk a felkockázott paradicsomot és a lecsepegtetett csicseriborsót. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az ízlésünknek megfelelő mennyiségű chili pelyhet, és lefedve tovább pároljuk.
Pár perc rotyogás után beledobunk egy kevés cukrot, felöntjük vízzel, beleszórjuk a felaprított fűszereket, és készre főzzük. A csicseriborsó 1/3-t villával pürésíthetjük a levesben, hogy kicsit sűrűbb legyen.

A kenyértésztát kivesszük kilisztezett nyújtódeszkára, és négy darabra vágjuk. Kis golyókat formálunk belőlük, majd egyesével kinyújtjuk őket.
Egy vasserpenyőt szárazon felforrósítunk, majd kisütjük a kenyereket, oldalanként kb. 2 perc alatt. A tortilla tésztához hasonló foltos kenyérkét kell kapnunk végeredményként.

A kész levest hidegen vagy melegen a kenyérrel tálaljuk!

Szólj hozzá!

Címkék: leves indiai ebéd

2013.06.22.
18:26

Írta: avilagizekben

Görög frappé

Itt a nyár! Na igen, ezt mindenki észrevette a rekkenő hőségből. De mit tehetnénk, hogy enyhítsük a hőség okozta tüneteket, név szerint a fáradtságot és a szüntelen forróságot?
Mondjuk egy kis frappé gyógyír lehet erre az égető problémára.

Az itt leírt mennyiség egy adagot tesz ki.

frappe.jpg

Hozzávalók:
2 tk Nescafé kávé
2 ek cukor
víz
tej
1 ek sűrített tej
jégkocka

A tejet, sűrített tejet, cukrot, kávét és 60 ml vizet egy shakerbe töltjük, majd 30 másodpercig erősen rázzuk, míg vastag, sötétbézs színű hab nem keletkezik a tetején.
Azután egy előzőleg behűtött poharat megtöltünk 3-4 darab jégkockával, és a tetejére öntjük a habos kávét. Jéghideg vízzel a pohár széléig felöntjük az italt.

Szólj hozzá!

Címkék: kávé ital görög hűsítő

2013.06.22.
18:17

Írta: avilagizekben

Görög csirke steak görög salátával és fetás öntettel

Nyár, tengerpart, hullámok... Isteni dolog egy új országot felfedezni és megmártózni a finoman sós habokban. Mivel ezt az érzést nem tudom megadni Neked, kedves olvasóm, ezért a segítek a tányérodra varázsolni a görög tengerpart felejthetetlen ízeit.

Bátran ugorj neki ennek a receptnek, akár ebédre akár vacsorára szeretnéd elkészíteni, mert egyszerű, gyors és nagyon finom ételről van szó.

A megadott hozzávalókból egy adag készíthető el. Bátran tessék felszorozni! :)

gorog csirke steak salatval fetas ontettel.jpg

Hozzávalók:
15 dkg csirkemellfilé
4 szem koktélparadicsom vagy cherry paradicsom
egy kisebb piros kaliforniai paprika fele
5-6 centiméternyi kígyóuborka
egy kis marék fekete olívabogyó
kb. 5 dkg fetasajt
2 ek. natúr zsírszegény joghurt
1 ek. víz
1 tk. fehérborecet
pár levél jégsaláta
citromlé
extra szűz olívaolaj
szárított szurokfű (oregano)
szárított bazsalikom

vegyes színesbors
pirospaprika
fahéj
őrölt gyömbér
őrölt koriandermag
fokhagyma granulátum

A csirkéhez a pácot elkészítjük. Ez eredetileg egy száraz pác, de lévén ez egy gyors étel, ezért adni fogunk hozzá citromlevet is, ami előpuhítja a húst és segít a fűszereknek mélyen a mellfilé belsejébe beszívódni.
Egy kis tk. pirospaprikát, 1 tk. fokhagyma granulátumot, 1 mk. őrölt gyömbért, 1 ek. bazsalikomot, fél ek. oreganot és 1 mk. fahéjt összekeverünk 1 ek olívaolajjal, ugyanennyi citromlével és egy csipetnyi sóval és ízlés szerinti frissen őrölt színes borssal.
Ezzel alaposan bekenegetjük a csirkemellfilét, és félre rakjuk egy kis időre.
Ezalatt elkészítjük a salátát és az öntetet. A salátához a megmosott koktélparadicsomokat negyedekbe vágjuk, a paprikát és az uborkát pedig apróra felkockázzuk. Egy salátástálba halmozzuk, és a fetasajt felét belemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az olívabogyókat is. Megszórjuk oreganoval, bazsalikommal, sózzuk és borsozzuk, majd locsolunk rá egy kevés citromlevet és extra szűz olívaolajat. Az egészet jól összekeverjük.
Az öntethez a maradék fetát villával összetörjük, hozzáadjuk az 1 ek. vizet és fehérborecetet valamint a joghurtot, majd borsozzuk, és kóstolás után ha kell, sózzuk.
Bánjunk óvatosan a sóval, mivel rengeteg vizet képes megkötni a szervezetben!
A bepácolt mellfilét egy grillserpenyőben oldalanként kb. 5-5 perc alatt készre sütjük. A hús akkor jó, ha megnyomjuk, és kemény, ruganyos az állaga, ekkor biztosak lehetünk benne, hogy belül is kellően átsült.
A tányéron megágyazunk a görög salátának a jégsaláta levelekkel, ráhalmozzuk a salátát és a felszeletelt steaket, a tetejét pedig meglocsoljuk a fetás öntettel.

Szólj hozzá!

Címkék: saláta görög vacsora mediterrán ebéd steak

2013.06.22.
18:09

Írta: avilagizekben

Mandarinos sajttorta pohárban

Szintén egy korábbi receptet teszek most közzé, mely a baráti körömben hatalmas sikert aratott. Friss, hideg és csábítóan édes és krémes. Azt hiszem, ilyen a tökéletes nyári desszert.

Ebből a mennyiségből 3 pohárnyi desszert készíthető.

poharas mandarinos sajttorta.jpg

Hozzávalók:
250 g krémsajt (pl. Philadelphia vagy mascarpone)
100 ml habtejszín
4 ek porcukor
1 tk vanília aroma
fél citrom leve és reszelt héja
12 db vajas keksz
1 kis konzerv mandarin

A habtejszínt kemény habbá verjük és felhasználásig félrerakjuk a hűtőbe. A krémsajtot kikeverjük a porcukorral, a vanília aromával és a citromhéjjal valamint a citrom felvével. A habtejszínt finoman belekeverjük.
A kekszet összemorzsoljuk, és egyenletesen szétosztjuk a poharak aljában. Rákanalazzuk a sajtkrém felét, majd megszórjuk a mandarin szeletekkel. A maradék sajtkrémet szétosztjuk és a tetejükre halmozzuk a megmaradt mandarinnal.
Egy-két órára hűtőbe rakjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: süti édesség desszert

2013.06.22.
01:16

Írta: avilagizekben

Thai zöldséges tészta

Mint főnixmadár a hamvaiból, úgy támad fel ez a blog is. Legalább is remélem :)
Az elmúlt időszak kicsit bonyodalmasra sikerült. A blog eredeti tárhelyszolgáltatója egyik napról a másikra megszűnt létezni, és ahogy ez lenni szokott, vele együtt minden cikk elszállt. Pár dolgot sikerült megmentenem a régi oldalról, többek között a receptek szövegét,de sajnos a képek mind odavesztek. Így hát, amíg újra megfőzöm és lefotózom őket, addig a legfrissebb kedvenceimet osztom meg veletek.

Az első recept egy örök klasszikus, a thai zöldséges tészta, melyet korábban már megosztottam veletek. Remélem, örömmel fogadjátok ismételten.

A receptben megadott mennyiségek két főnek elegendő finomságot tesznek ki.

thai zoldseges teszta.jpg

Hozzávalók:
egy maréknyi rizstészta, kb. 150 gr
1 kisebb fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
3 fej csiperke gomba
1 kisebb sárgarépa
1 kisebb cukkini
szezámolaj

A szószhoz:
1 zöldcitrom
2 ek világos szójaszósz
3 ek sötét szójaszósz
2 ek halszósz
1 ek cukor
ízlés szerint chili pehely

A tésztát leöntjük forrásban lévő sós vízzel és lefedjük. Amíg a tészta puhul elkészítjük a zöldségeket.
A hagymát megfelezzük, majd gyufaszál vastagságú félkarikákra vágjuk. A serpenyőben egy evőkanálnyi szezámolajat hevítünk, majd beledobjuk a hagymát és pár percig pirítjuk. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és a hagymához adjuk.
A sárgarépát és a cukkinit gyufaszál szélességű csíkokra szeljük és félrerakjuk. A gombát megmossuk és felszeleteljük. A hozzávalókat puhulási sorrendben hozzáadjuk a hagymás alaphoz: először a sárgarépát, majd a gombát, végül pedig a cukkinit.
A keveréket pár percig pirítjuk, majd hozzáöntjük a világos és sötét szójaszószt, a halszószt és a cukrot, valamint megszórjuk a chili pehellyel és cukorral.
Beledobjuk a leszűrt rizstésztát és ráfacsarjuk a lime levét.

Szólj hozzá!

Címkék: thai vacsora zöldséges gyors ebéd