2013.07.21.
18:14

Írta: avilagizekben

Paradicsomos csicseriborsó leves naan kenyérrel

Szeretek idény zöldségekből főzni, mert így friss és finom hazai termékeket használhatok fel. Nincs is rosszabb, mint az íztelen paradicsom...

Szóval ma a paradicsomé a főszerep. És mivel imádom az indiai konyhát, így onnan merítettem ihletet az alábbi leveshez. Minden alapanyag könnyedén beszerezhető akár a szomszédos hipermarketből, így tényleg semmi akadálya, hogy akár már holnap megfőzd ebédre ezt a mesés levest!

A mennyiség 4 főre szól.


paradicsomos csicseri leves.jpg

Hozzávalók:

A leveshez:
3 db nagyobb paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk római kömény
1 maréknyi friss petrezselyem és koriander
1 doboz konzerv csicseriborsó
3 ek paradicsompüré
1 ek cukor
só, bors, chili pehely ízlés szerint
1 ek olíva olaj
5 dl víz

A naan kenyérhez:
250 g liszt
4 g instant élesztő
1 ek olívaolaj
1 tk só
kb. 150 ml víz

Először a kenyeret készítjük el, mivel egy kis időre van szüksége, hogy szépen megkeljen.
A lisztet elkeverjük az élesztővel, a sóval és az olívaolajjal, majd fokozatosan addig adagoljuk hozzá a langyos víizet, míg finoman dagasztható kenyértésztát nem kapunk.
Egy kisebb tálat kilisztezünk, és beleborítjuk a kenyértésztát. Letakarva kelni hagyjuk.

Közben elkészítjük a levest.
A vöröshagymát megpucoljuk, felszeleteljük vékony szeletekre, majd a megpucolt és apróra vágott fokhagymával és köménnyel együtt elívaolajjal meglocsolt lábasba dobjuk. Sűrűn kevergetve addig pirítjuk, míg a hagyma karamellizálódni nem kezd, és a kömény illata be nem lengi a konyhát.
Ekkor beledobjuk a felkockázott paradicsomot és a lecsepegtetett csicseriborsót. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az ízlésünknek megfelelő mennyiségű chili pelyhet, és lefedve tovább pároljuk.
Pár perc rotyogás után beledobunk egy kevés cukrot, felöntjük vízzel, beleszórjuk a felaprított fűszereket, és készre főzzük. A csicseriborsó 1/3-t villával pürésíthetjük a levesben, hogy kicsit sűrűbb legyen.

A kenyértésztát kivesszük kilisztezett nyújtódeszkára, és négy darabra vágjuk. Kis golyókat formálunk belőlük, majd egyesével kinyújtjuk őket.
Egy vasserpenyőt szárazon felforrósítunk, majd kisütjük a kenyereket, oldalanként kb. 2 perc alatt. A tortilla tésztához hasonló foltos kenyérkét kell kapnunk végeredményként.

A kész levest hidegen vagy melegen a kenyérrel tálaljuk!

Szólj hozzá!

Címkék: leves indiai ebéd

A bejegyzés trackback címe:

https://avilagizekben.blog.hu/api/trackback/id/tr185374846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása